ΦΛΕΓΜΟΝΗ

Πολύς λόγος γίνεται για το τι είναι καλύτερο να εφαρμοστεί σε έναν τραυματισμό, στον οποίο εγκαθίσταται μια φλεγμονή. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΛΕΓΜΟΝΗ;

Είναι μία τοπική προστατευτική αντίδραση που προκαλείται από τραυματισμό ή καταστροφή των ιστών και η οποία αποσκοπεί στην καταστροφή, διάλυση και απομόνωση των επιζήμιων αυτών παραγόντων μέσα από διάφορες διεργασίες. (Τριανταφύλλου,2018)

Με το που ανιχνεύονται οι φλεγμονώδεις παράγοντες στο αίμα και στο κυτταρόπλασμα ξεκινάει αντιφλεγμονώδης αντίδραση, για να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή και να περιοριστούν οι φθορές και υγειών ιστών.

Χαρακτηριστικά φλεγμονής

Κάθε φλεγμονή χαρακτηρίζεται από:

  • Αγγειοδιαστολή των τοπικών αιμοφόρων αγγείων και αύξηση της τοπικής αιμάτωσης
  • Εκχυμώσεις λόγω αυξημένης τριχοειδικής διαπερατότητας (διαρροή μεγάλης ποσότητας υγρού προς τα μεσοκυττάρια διαστήματα)
  • Τοπική αύξηση της θερμοκρασίας
  • Ερυθρότητα
  • οίδημα(πρήξιμο)

και έχει συγκεκριμένα στάδια που περνάει ο ιστός μέχρι να θεραπευτεί.

  • το οξύ στάδιο: ξεκινάει από τη στιγμή που τραυματιζόμαστε και μπορεί να διαρκέσει 3 με 7 μέρες.
  • το στάδιο του πολλαπλασιασμού: όπου ο οργανισμός προσπαθεί, με τη βοήθεια των αιμοπεταλίων και διαφόρων αυξητικών παραγόντων(πρωτεΐνες), να ελαττώσει την αιμορραγία, να επουλώσει και να κλείσει το τραύμα. Μπορεί να διαρκέσει από 4-24 μέρες.
  • το στάδιο της ωρίμανσης/αναδιαμόρφωσης: διαρκεί από 21μέρες και μπορεί να φτάσει και τα 2 χρόνια. Είναι το στάδιο, όπου ο οργανισμός φτιάχνει νέο ιστό(ίνες κολλαγόνου).

Η ποιότητα του καινούργιου ουλώδους ιστού εξαρτάται από την τοποθέτηση των ινών του κολλαγόνου.Για να γίνει, όμως, γρηγορότερη επούλωση και να μειωθεί η πιθανότητα φθορών σε υγιείς ιστούς είναι καθοριστικός ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουμε την κάθε φλεγμονή τη στιγμή που εμφανίζεται. Η συνήθης αντιμετώπιση μιας φλεγμονής την ώρα ενός σοβαρού τραυματισμού περιλαμβάνει:

πάγο, τοποθέτηση του άκρου πάνω από το επίπεδο της καρδιάς(ανάρροπη θέση),ξεκούραση και συμπιεστική περίδεση (R.I.C.E.=Rest Ice Compression Elevation).

Η πιο σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης μιας φλεγμονής συμπεριλαμβάνει (εκτός από τα παραπάνω) προστασία του μέλους και βέλτιστη φόρτιση. Αυτό σημαίνει ότι η πλήρης ακινητοποίηση του τραυματισμένου άκρου δεν είναι πλέον θεμιτή,αφού η άμεση κινητοποίηση και φόρτιση βοηθάει στην γρηγορότερη και καλύτερη αποκατάσταση του τραυματισμένου μέλους. (P.OL.I.C.E: Protection Optimal Loading Ice Compression Elevation)

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΖΕΣΤΟΥ ΕΠΙΘΕΜΑΤΟΣ

  • σε μελανιά ή οίδημα
  • εκχύμωση και τοπικά αυξημένη θερμοκρασία
  • ανοιχτές πληγές και τραύματα
  • σακχαρώδη διαβήτη (είναι νόσημα που προσβάλλει τα τριχοειδή αγγεία και τα νεύρα)
  • αγγειακά προβλήματα/δυσπλασίες
  • εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση

Ο πάγος, από την άλλη, ενδείκνυται στο οξύ στάδιο μιας φλεγμονής αλλά τα πρώτα 2-4 λεπτά (χρονικό διάστημα στο οποίο θέλουμε άμεση και γρήγορη αγγειοσυστολή, για να μην βγουν υγρά (oι φλεγμονώδεις ουσίες) στον μεσοκυττάριο χώρο.

Μετά καλύτερο αποτέλεσμα δίνει η άμεση περίδεση του μέλους, η ανάρροπη θέση και ένα ήπιο λεμφικό μασάζ για καλύτερη απορρόφηση του οιδήματος. Είναι καθοριστικής σημασίας η αποκατάσταση που θα ακολουθήσει ο ασθενής καθώς και το χρονικό διάστημα της ξεκούρασης του μέλους προτού επιστρέψει στη δραστηριότητα. Στα στάδια του πολλαπλασιασμού ή της ωρίμανσης δεν έχει νόημα να μπει ο πάγος. Το ίδιο ισχύει και για τα αντιφλεγμονώδη ,τα οποία βοηθούν στην αρχή της φλεγμονής στην αντιμετώπιση του πόνου στη μείωση της έκτασης των φθορών.Μετά όμως  δεν έχει νόημα να πάρει αντιφλεγμονώδες τη στιγμή που η φλεγμονή έχει φτάσει στα άλλα δύο στάδια(πολλαπλασιασμού και ωρίμανσης).Ο χρόνος και ο τρόπος αποκατάστασης καθώς και η οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή που θα δοθεί πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τον ιατρό και τον φυσικοθεραπευτή.

αγγειοσυστολή= ανοίγει ο αυλός ενός αγγείου και αυξάνεται η αιμάτωση

αγγειοσυστολή= μειώνεται ο αυλός ενός αγγείου ,για να μειωθεί η αιμάτωση

ΠΗΓΕΣ

  • Ε.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ “ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑ,ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ”, εκδ. Ηealthaction 2014
  • Ε.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ “ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΛΕΜΦΙΚΗΣ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗΣ THERAPY 1”,2018
  • Αθλητική φυσικοθεραπεία Φουσέκης Κων/ντίνος,εκδ Πασχαλίδη 2015
Scroll to Top
Scroll to Top Call Now Button